Orange Day

Ingen ska behöva utsättas för våld i våra hus. Eller någon annanstans heller för den delen. Därför uppmärksammar vi Orange Day 2018.

På söndag 25/11 är det Orange Day, och startskottet för en 16 dagars lång kampanj som synliggör och motverkar våld mot kvinnor. Framtidenkoncernen går gemensamt ut och uppmärksammar detta på våra hemsidor, i sociala medier och internt bland medarbetare.

Om Orange Day
2008 utnämnde FN den 25:e varje månad till Orange Day, en dag då man genom att bära orange visar sitt stöd för att stoppa våld mot kvinnor och barn. 25 november är den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor. En dag då kända byggnader världen över lyser i orange för att ta ställning i frågan.

Är du drabbad?
Det finns många organisationer som är proffs på att hjälpa – både den som blir slagen och den som inte kan låta bli att slå. Blir du eller någon du känner hotad eller slagen? Här nedanför har du en lista med organisationer som kan hjälpa dig få ett slut på det som händer.

Kom ihåg, du är inte ensam! Och du kan få hjälp!

Här finns hjälp

Kvinnofridslinjen
Nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp
020-50 50 50

 Kriscentrum för kvinnor, barn och unga
031-367 93 80, dygnet runt, året runt
kriscentrum.for.kvinnor@socialresurs.goteborg.se

Kriscentrum för män
031-367 93 90
kriscentrum.for.man@socialresurs.goteborg.se

 Akut polis/ambulans, Emergency
112        

Polisen
114 14 

Socialtjänst, Göteborgs stads växel: 031-365 00 00, vardagar 8.00-16.30

 Socialjouren i Göteborg
031-367 90 00, Adress: Stora Badhusgatan 14, kvällar, nätter och helger              

 Störningsjouren
Du kan ringa Störningsjouren om du misstänker våld hos grannen.
Öppet vardagar 20.00-03.00, helg 20.00-04.00

För telefonnummer, se din hyresvärd.

Vi skyddar dina personuppgifter

Den 25 maj 2018 börjar en ny Dataskyddsförordning att gälla inom EU (DSF eller GDPR på engelska). Den ersätter den nuvarande Personuppgiftslagen (PUL).

För dig som kund, leverantör eller intressent kommer det inte att vara så stor skillnad, men kraven på hur vi som bolag får behandla personuppgifter skärps. Bland annat måste vi tydligt ange vilken laglig grund vi har som stöd för att behandla dina personuppgifter.

För att kunna utföra vårt uppdrag och tillhandahålla god service behöver vi behandla en del personuppgifter. För oss på Störningsjouren är det viktigt att du känner dig trygg med hur vi behandlar dina personuppgifter.

Under Integritetspolicy kan du läsa mer utförligt om hur det fungerar. Är det något du funderar över är du alltid välkommen att kontakta oss på tel 031-773 83 80 eller maila till info@storningsjouren.goteborg.se

Hemmabioanläggning

Hemmabioanläggningar kan vara av glädje men även bli bekymmer.

Det börjar bli mer och mer vanligt med hemmabioanläggningar. Som hyresgäst har du rätt att välja vilken typ av musikanläggning du vill, så länge du inte stör dina grannar. Det finns inga förmildrande omständigheter att ha så hög volym så att du stör dina grannar.

Blir du störd kan du ringa Störningsjouren och/eller kontakta din hyresvärd. Kanske skulle du försöka kontakta din granne allra först. Detta för att skapa en möjlighet till en bra grannrelation som i sin tur bygger på en bra kommunikation. Då får även din granne vetskap om din känsla och kan göra rättelse direkt.

Om grannen inte gör rättelse, riskerar denne sitt hyreskontrakt.

Har du själv en hemmabioanläggning så tänk på att när du monterar din anläggning så sätt den gärna inte direkt på väggen mot din granne. Basen slår lätt igenom och det blir ett jobbigt ljud för grannen. Man kan gärna ställa den på en bit frigolit om den står direkt på golvet.

Borrning

Vi har fått många frågor om vad som gäller för borrning i lägenhet. Här kan du läsa lite om vad som gäller:

Oavsett tid på dygnet, så får vi inte störa vår granne. Dessutom skall vi visa extra hänsyn under den sena kvällen och nattetid. Om din granne borrar och du känner dig störd, bör du ta kontakt med din hyresvärd, som i sin tur undersöker orsaken till att du känner dig störd. Som hyresgäst har du rätt att påtala störningen och hyresvärden skyldighet att undersöka hur det ligger till. Det är också så att du som hyresgäst måste få möjlighet att borra, sätta upp hyllor m.m. tänk då bara på att du visar dina grannar hänsyn genom att göra detta innan sena kvällen/nattetid ! Socialstyrelsen har utfärdat normer för buller inomhus, som i sin tur hyresvärden har att se till att de inte överskrids. Men det bästa kanske ändå är att berätta om sin känsla för grannen, som då får en chans att inte upprepa störningen.